Ring 02634

film

Fra Jærsk jord til unik ost med svedjerug

På Varhaug på Jæren driver Jon og Siri Lea en gård hvor innovasjon møter tradisjon. Gården, som er kjent for sitt ysteri Ystepikene, er nå også sentrum for et spennende agronomisk prosjekt. Her dyrker Jon den historiske kornsorten svedjerug, en robust plante som en gang ble brukt i skogfinske jordbrukstradisjoner. Kornet, kjent for sin spesielle aroma og evne til å vokse seg over to meter høy, blir nå en viktig ingrediens i gårdens produksjon.

Mens Jon har sendt deler av avlingen til malting for whisky-produksjon, har Siri tatt kornet inn i ysteriet. Her eksperimenterer hun med å modne gårdens halvharde oster direkte i kornet. Denne unike prosessen trekker vann ut av osten og gir en fastere konsistens, samtidig som den tilfører en spesiell, rustikk smak.

Gjennom å forene gårdens to produksjoner skaper familien Lea et produkt som bærer smak av Jærens unike terroir – fra jorden og vinden til melken og osten. Med en årlig produksjon på nærmere 200 tonn melk i ysteriet, er Ystepikene et strålende eksempel på hvordan historie og nyskaping kan gå hånd i hånd for å skape mat i verdensklasse.

Besøk Ystepikene sin hjemmeside
Lær mer om svedjerug på Wikipedia og NIBIO

Svedjerug hos Jon Lea. Varhaug 2025

    Kontakt oss

    Benytt skjemaet for å gjøre en henvendelse relatert til denne siden, så blir du kontaktet innen kort tid. Klikk her for å se oversikt over kontaktpersoner