Effektivt sauefjøs med rullende fôrbrett

Med et øye for innovasjon og ønske om optimale forhold for sine sauer, har Oddmund Hildal i Odda vist vei for fremtiden i norsk sauehold.

Bæring av fôr og en tungvint fôringsprosess tilhører fortiden for sauebonden på gården Hildal. I 2019 tok han et drastisk skritt for å forbedre forholdene for sine 300 sauer. Vi besøkte Hildal for å få et innblikk i hans nyskapende sauefjøs, som har skapt oppmerksomhet i norsk landbruk.

Oddmund fant gamle metoder ineffektive og uegnet for Vestlandets våte klima. Han bestemte derfor å investere i et nytt sauefjøs. Den nye driftsbygningen ble utformet med fokus på å gjøre hverdagen enklere for både bønder og dyr.

BvL fullfôrmikser og rullende fôrbrett

Det nye sauefjøset har blant annet langsgående eteåpninger for alle sauene, som inkluderer en fullfôrmikser for å blande vått og tørt fôr. Hildal bruker et rullende fôrbrett for å distribuere fôret jevnt til alle dyrene. Selv om han er i full jobb utenom gårdsdriften, anser han de daglige 10-15 minuttene han bruker på fôringen som vel verdt tiden.

Naturlig ventilasjon

Naturlig ventilasjon er en annen nøkkelfaktor i fjøset. Hildal har erfart at denne metoden fungerer utmerket selv i det fuktige Vestlandsklimaet. Han har også investert i gode lysforhold med Agrilight, som gir optimale betingelser for dyrene og bidrar til roligere nattlige observasjoner under lamming.

I tillegg til sauehold, har Oddmund inkludert ulike saueraser, inkludert hvite og fargede spælsau, NKS, Dalasau og Suffolk sau i sitt fjøs. Han er spesielt opptatt av å opprettholde god beinstilling hos dyrene, og fjøset er utformet med hensyn til dette aspektet.

Vellykket investering

Det moderne sauefjøset, som er levert av Fjøssystemer Bygg, har vist seg å være en effektiv og vellykket investering for Oddmund Hildal. Han har klart å skape et miljø som gir gode betingelser for både bønder og dyr.

Linker

BvL kompaktmikser

MIK Stepper plastrister

Agrilight belysning for sau og geit

    Kontakt oss

    Benytt skjemaet for å gjøre en henvendelse relatert til denne siden, så blir du kontaktet innen kort tid. Klikk her for å se oversikt over kontaktpersoner