Få faglig påfyll i vår podkast!

Våre egne fagfolk og gjester i studio deler erfaringer og gode råd. Har du innspill, idéer til teamer eller spørsmål, send oss en mail på

Nyhetspodden uke 16

I uke 16 har vi besøk av Rasmus Lang-Ree (veterinær og ansvarlig redaktør i Buskap) og vi er innom alt fra mais til bruk av fersk sæd, sykdomsbildet i Europa, miljø, bærekraft og avl.

Dagens vert er Kjetil Olsen, Produktleder Fjøssystemer Gruppen. Spørsmål, innspill eller idéer:


Åpningsfest hos Norsvin Delta på Løten

Den 13. juni 2024 åpner Norsvin Delta dørene på Løten for en storstilt åpningsfest! Vi har tatt en prat med Torunn Aasmundstad, avlsjef hos Norsvin, om hvordan genetikk, kunstig intelligens og CT-scanning revolusjonerer avlsarbeidet. Åpningsfesten blir første og siste sjanse for å se anlegget sammen med eksperter og produsenter fra Europa, Nord- og Sør Amerika. Merk datoen – vi ses på Løten!

Dagens vert er Kjetil Olsen, Produktleder Fjøssystemer Gruppen. Spørsmål, innspill eller idéer:


Vi kikker på Ytelsestoppen med bankbrillene på

Sammen med Peder Skåre og Morten Malmin fra SR-Bank i Rogaland ser vi nærmere på betydningen av høy ytelse for økonomien i melkeproduksjonen. Er det en sammenheng mellom høy ytelse og god økonomi?

Hvordan kan man optimalisere egen besetning for å oppnå best mulig totaløkonomi? Er Peder og Morten opptatt av å ha holdbare kyr? Hva legger de vekt på når de vurderer finansiering for ombygging og nye fjøs? Og ikke minst, bør høy ytelse tas med i betraktningen ved trinnvis utbygging og tilpasning til løsdrift? Disse og flere spørsmål blir utforsket i denne episoden av Fjøssystemers podkast!

Dagens vert er Kjetil Olsen, Produktleder Fjøssystemer Gruppen. Spørsmål, innspill eller idéer:


klauvhelse og gulvløsninger

Klauvhelse og underlag i fjøs kan vi ikke snakke for mye om! Vi har tatt en prat med Bengt Egil Elve, rådgiver i Nortura og Anders Bergum, fagansvarlig Kjøttfe hos Fjøssystemer om dette viktige temaet. Hva er suksessfaktorene for å holde klauvhelsa på topp i en melke – og ammekubesetning? Kan aktivitet- og drøvtyggingsregistreringer fortelle oss noe om klauvhelsa i en besetning? Og er det smart å tenke plass til et fotbad og enkel klauvboks når en bygger nytt, eller bygger om i fjøset?

Linker
Eksempel på «locomotion score» video
Podkasten «Belysning til storfe» som Anders nevner helt på slutten, finner du her
Les mer om klauvhelse på Animalia

Dagens vert er Kjetil Olsen, Produktleder Fjøssystemer Gruppen. Spørsmål, innspill eller idéer:


Kvægkongres 2024

Søren Lund, vår egen utenrikskorrespondent, har vært på Kvægkongres i Herning i Danmark. Vi får en oppsummering av alt det spennende som rører seg innen forskning på storfe i vårt naboland, der landbruket er en litt annen idrett enn det vi kjenner til her hjemme i Norge.

Link til presentasjonene.

Dagens vert er Kjetil Olsen, Produktleder Fjøssystemer Gruppen. Spørsmål, innspill eller idéer:


Øyvind Steinnes og Brown Swiss

Brown Swiss, den store brune melkekua fra Alpene, er det kanskje ikke alle som kjenner så godt til. I episode 59 har vi med oss Brown Swiss-entusiast Øyvind Steinnes, som tar oss med på historien til den europeiske urkua.

Hvilke egenskaper ved denne rasen er det som fenger entusiastene, og hva er det som gjør at den kan passe inn i et norsk driftsopplegg? Visste du at i rasens hjemland stilles det store krav til egenprodusert grovfôr og lav kraftfôrandel i rasjonen til melkekua, og at Brown Swiss passer perfekt inn i et slikt driftsopplegg?

Dagens vert er Kjetil Olsen, Produktleder Fjøssystemer Gruppen. Spørsmål, innspill eller idéer:


Lely Discovery Collector: Digital støvsuger til fjøset!

I denne episoden av Fjøssystemers podkast dykker vi ned i temaet gjødselhåndtering. Vi har gleden av å ha med oss Peter Birkholt, Servicesjef hos Lely Norge, som gjest i studioet. Vi utforsker hvorfor ulike fjøs er designet med forskjellige løsninger – fra faste gulv med skrapeanlegg til spalter med kanalomrøring, og ikke minst, spalter med en fullstendig gjødselkjeller under. Hvordan påvirker disse valgene inneklimaet for både mennesker og dyr? Videre ser vi på potensialet moderne robotteknologi har for å takle utfordringer knyttet til fjøshygiene, optimalisere inneklimaet, og effektivisere bruk av gjødsel som en energikilde i biogassanlegg.

Bli med oss for en innsiktsfull diskusjon!

Dagens vert er Kjetil Olsen, Produktleder Fjøssystemer Gruppen. Spørsmål, innspill eller idéer:


Nyhetspodden uke 7

Dagens tema i Nyhetspodden er priser på leiekjøring, færre lam fødes i Norge, oppdatering på den danske dyrevelferds-avtalen, biogassanlegg i Telemark og bondeopprør i EU. I studio sitter journalist Øystein Heggdal fra Norsk Landbruk og Kjetil Olsen, Produktleder Fjøssystemer Gruppen.

Spørsmål, innspill eller idéer:


Grisepodd: Produksjon i toppklasse og forventninger til 2024

Nils Terkelsen har avvent siste pulja som ble født i fjor, og har gjort opp tallene fra 2023! Spørsmålet er: Har Nils oppnådd forbedringer i sine resultater? Kan det være snakk om en ny rekord? Og ville Nils ha brukt 17 millioner på nytt grisehus?

I studio har vi med oss Peder Skåre fra SR-Bank, som tilfører faglig innsikt i vår analyse av P-rapporten og fungerer som ekspertkommentator for de ulike målepunktene. Vi utforsker også sammenhengen mellom produksjonsresultater og økonomisk gevinst. Hva representerer marginalverdien av en ekstra smågris per kull? Til slutt diskuterer vi Nils og Peders forventninger til norsk svineproduksjon i 2024.

Dagens vert er Kjetil Olsen, Produktleder Fjøssystemer Gruppen. Spørsmål, innspill eller idéer:


Harald Volden om sinkufôring og (subklinisk) ketose

I episode 55 har vi gleden av å ha med oss Harald Volden (Tine, NMBU og Mimiro) for å berike oss med den nyeste kunnskapen om fôring av sinkyr. Hvilke fysiologiske endringer oppstår i kyr rundt kalvingstidspunktet, og hvorfor er de spesielt sårbare for helsemessige ubalanser i periodene før, under og etter kalving? Vi utforsker fenomenet ketose, inkludert den mindre kjente varianten, skjult ketose. Hvorfor er det viktig å overvåke blodsukkernivået hos kyr umiddelbart etter kalving?

Videre vil vi dykke ned i mysteriet rundt propylenglykol – hva er det egentlig, og hvorfor er det relevant i en diskusjon om fôring av sinkyr? Bli med oss for en innsiktsfull samtale om disse fascinerende temaene!

Harald Volden anbefaler å besøke Arvid Steen sin hjemmeside for Praktisk håndtering av skjult (subklinisk) ketose hos mjølkekyr og i denne videoen viser Steen hvordan man enkelt tester melkekua for (subklinisk) ketose

Her finner du Inga Vagle sin Masteroppgave fra 2022 om «Subklinisk ketose i norsk melkeproduksjon». Målet for oppgaven var å kartlegge hvilke forhold ved fôring og management som øker risikoen for subklinisk ketose. Følgende hypotese lå til grunn for oppgaven: Forekomsten av ketose er høyere enn det som blir registrert med visuelle symptomer, og veterinærbehandlinger. (Tekst hentet fra NMBU).

Her kan du lese mer om Lely Horizon-systemet.

Dagens vert er Kjetil Olsen, Produktleder Fjøssystemer Gruppen. Spørsmål, innspill eller idéer:


Nyhetspodden, den om avlingskampen 2023

Fjøssystemer Gruppen lanserer «Nyhetspodden»! Hver annen fredag publiserer vi en ny episode på vår podkastkanal, dedikert til de siste nyhetene fra landbruket, både nasjonalt og internasjonalt.

Dagens hovedtema er “Avlingskampen 2023”. Vi er også innom melkerekord på Island, holdbare kyr og livstidsproduksjon, svineproduksjon i Danmark og USA, samt kunstgjødselspredere.

I studio ønsker vi velkommen til journalist Øystein Heggdal fra Norsk Landbruk, sammen med Kjetil Lien, ekspert på Smart Fôring, og produktleder Kjetil Olsen, begge fra Fjøssystemer Gruppen.

Spørsmål, innspill eller idéer:


Ståle Hustoft om melkerobot i liten besetning

Møt Ståle Hustoft, melkeprodusent og engasjert lederen av Rogaland Bondelag, hjemmehørende i Nedstrand i Nord-Rogaland.

I melkeproduksjonen har han gått gjennom en trinnvis utbygging, fra bås til løsdrift, og fra melkestall til robot. Hør Ståle dele sine erfaringer med trinnvis utbygging, og robotmelking i en liten besetning.

Dagens vert er Kjetil Olsen, Produktleiar i Fjøssystemer Gruppen. Spørsmål, innspel eller idéar:


Hanne og Holstein

I studio har vi besøk av Hanne Varhaug Helland, ein lidenskapleg mjølkeprodusent og avlsrådgjevar for Holsteinrasen frå Varhaug på Jæren. Hanne er òg leiar i Norsk Holstein, ein organisasjon dedikert til å støtte mjølkeprodusentar som fokuserer på Holsteinrasen. 

Hanne deler innsikt om gardsdrifta på Varhaug, ein uvanleg blanding av kurasar i fjøset, hennar unike tilnærming til avl, og spennande detaljar om det komande årsmøtet i Norsk Holstein. 

Bli med oss for ein fascinerande samtale om Holsteinkua, og oppdag kva som gjer Norsk Holsteins årsmøte til eit must for alle med interesse for landbruk og avl. 

Norsk Holstein på Facebook

Dagens vert er Kjetil Olsen, Produktleiar i Fjøssystemer Gruppen. Spørsmål, innspel eller idéar:


Jæren og Jersey

Vi har tatt en prat med Bjørn Lende, melkeprodusent i Time kommune på Jæren. Han driver med Jerseyfe, har ei melkekvote på rundt 300 tonn og driver med allsidig planteproduksjon på rundt 400 dekar.

Hva er det med Jerseykua som gjør at det har blitt en livslang pasjon for Bjørn? Er det sant at bonden på Jæren er født med et ekstra gir og jobber døgnet rundt? Og hva tenkte Bjørn på når han bygde om fjøset sitt fra bås til løsdrift? Disse og flere spennende emner er vi innom i denne samtalen!

Dagens vert er Kjetil Olsen, Produktleder Fjøssystemer Gruppen. Spørsmål, innspill eller idéer:


Spar strøm og få bedre melkekvalitet – i én og samme vending

Har du en Lely melkerobot i fjøset ditt? Visste du at du med enkle grep kan gjenvinne varmen fra melka på vei fra robot til melketank og bruke den til noe fornuftig? Og samtidig spare strøm og oppnå bedre melkekvalitet? Hva i all verden er en «Hotfill», og hvordan bidrar den til lavere strømforbruk på roboten?

Vi deler i tillegg tips og triks for å gjøre det beste ut av den tida på året når kulda setter inn og dermed unngå problemer i fjøset.

Gjester i studioet er Johannes Hjelmeland, melkeprodusent i Kvinnherad, og Peter Birkholt, Servicesjef Lely. Dagens vert er Kjetil Olsen, Produktleder Fjøssystemer Gruppen. Spørsmål, innspill eller idéer:


Lely Juno

Hvordan virker en fôrskubber, hvilken effekt har en fôrskubber på trafikken i løsdriften og melkerobot, og kan den bidra til bedre dyrevelferd og økt melkeproduksjon? Disse, og flere spørsmål får du svaret på i årets første podkast fra Fjøssystemer!

Gjester i studioet er Peter Birkholt, Servicesjef Lely og Søren Lund, rådgiver Smart Fôring i Fjøssystemer. Dagens vert er Kjetil Olsen, Produktleder Fjøssystemer Gruppen. Spørsmål, innspill eller idéer:


Kalv og kalvestell: Fra flytende til fast føde

I del 4 av våre serie om kalven tar vi et dykk i avvenning fra melkefôringa.

Kan kalvene fôres etter appetitt med kraftfôr? Hvorfor snakker vi om 60 og 100-tonnere i denne episoden? Og hva i all verden har Tour De France med kalvestell å gjøre? Dette og flere tema blir diskutert i denne episoden. 

Dagens vert er Kjetil Olsen, Produktleder Fjøssystemer Gruppen. Spørsmål, innspill eller idéer:


Kalv og kalvestell: Fra fødsel til avvenning

Skal kalven flytte ut i en kalvehytte, eller stå i enkeltboks? Eller kanskje de skal oppstalles parvis? Hvorfor skal vi ha særlig fokus på smittepress og hygiene? Og hvorfor er halm et universalmiddel når det kommer til trivsel hos småkalvene? Dette og flere tema diskuterer Søren Lund og Kjetil Olsen i denne episoden.

Dagens vert er Kjetil Olsen, Produktleder Fjøssystemer Gruppen. Spørsmål, innspill eller idéer:


Kalv og kalvestell: Kalving og kalvingsbinge

I del 2 av vår serie om kalven diskuterer vi hva som er det optimale underlaget for kua når det nærmer seg kalving. Hvor stor bør en kalvingsbinge være, og hva skal den inneholde? Hva er en stressfri kalvingslinje? Dette og flere tema blir diskutert i episode 46.

Dagens vert er Kjetil Olsen, Produktleder Fjøssystemer Gruppen. Spørsmål, innspill eller idéer:


Hva skal til for å komme på Norsvins «Ti på Topp»-liste med slaktegris?

Vi nerder videre i moderne svineproduksjon, og denne gangen handler det om slaktegris! Vi har vært så heldige å få med oss Roy Stensby, slaktegris-produsent på Ringsaker i Innlandet. Han har figurert på Norsvin sin «Ti på topp»-liste flere ganger, og deler i denne episoden tall og erfaringer fra egen drift.

Sammen med Kathrine Lunde fra Norgesfôr og veterinær og svineprodusent Nils Terkelsen tar vi for oss produksjonsresultatene til Roy, og får et innblikk i hva som må til for å lykkes med slaktegris. Driver du med slaktegris er dette en episode du MÅ høre!

Dagens vert er «grisenerd» Kjetil Olsen, Produktleder Fjøssystemer Gruppen. Spørsmål, innspill eller idéer:


Kalv og kalvestell

I en serie podkaster skal vi sammen med Søren Lund, rådgiver Smart Fôring, og gjester innen fagfeltet, gjøre et faglig dypdykk i alt som rører seg rundt kalv og kalvestell. For å komme til bunns må vi begynne i rett ende, og i første episode rykker vi tilbake til stadiet før kalven er født, nemlig sinkuperioden.

Vi nerder rundt emner som antistoffer, råmelkskvalitet, immunisering, og tar i bruk internasjonale begreper som «far off – close up» grupper når vi snakker om sinkuperioden.

Visste du at det å ta blodprøver av kalven forteller mye om råmelkskvaliteten til kua? Lytt med om dette pirrer nysgjerrigheten!

Dagens vert er Kjetil Olsen, Produktleder Fjøssystemer Gruppen.


Erfaringer fra vekstsesongen 2023

Husker du podkasten vi hadde med Einar Kiserud i juni? Da var «tørke» temaet, og Einar fortalte oss om hvordan han ville prøve å tilpasse seg om det ble for lite fôr. Nå er fasit klar, og Einar deler sine erfaringer fra vekstsesongen 2023 med oss. Får han nok egetprodusert fôr til besetningen i vinter, eller må han ut på markedet og kjøpe fôr? Vi diskuterer i tillegg utfordringer med toksiner i halm og gras, samt viktigheten av nok mikronæringsstoffer i fôrrasjonen til alle grupper av storfe.

Dagens vert er Kjetil Olsen, Produktleder Fjøssystemer Gruppen.


Fôring av purka i dieperioden

I episode 42 snakker vi med Nils Terkelsen om fôring av purka i den kritiske dieperioden. For å belyse emnet grundig, har vi invitert med oss Kathrine Lunde fra Norgesfôr, som deler sine erfaringer og gode råd med oss. I tillegg snakker vi om fasefôring av smågrisen, noe Nils har lurt på lenge, men ikke helt har fått et godt svar på. Vi utfordrer også Nils til å teste ut et enkelt konsept – som alle, men alt for få – praktiserer. Hør denne episoden og få gode tips til hvordan du som smågrisprodusent kan få et enda bedre resultat i din besetning!

Dagens vert er Kjetil Olsen, Produktleder Fjøssystemer Gruppen.


Fôring i et bærekraftsperspektiv

Blir du som oss forvirra av alt som blir sagt omkring metan, klima og bærekraft i landbruket? Hva er faktisk en metanhemmer og hvordan måler vi egentlig metanutslipp fra ei ku?

I episode 41 forsøker vi å dra dette ned på fjøsgulvet og inn på fôrbrettet, sammen med Harald Volden (Tine) og Kjetil Lien (Fjøssystemer). Vi snakker om de tiltakene den enkelte gardbruker kan gjøre på sin gård, med de forutsetningene og ressursene den enkelte rår over.

Dagens vert er Produktleder i Fjøssystemer Gruppen, alles kjære og kjente, the one and only: Kjetil Olsen.


Fra kalv til kvige, fra kvige til ku

I episode 40 går vi nærmere inn på hvorfor en god start på livet betyr så mye for hvordan kviga og kua presterer senere i livet. Kan en god start på livet påvirke livstidsproduksjonen til ei melkeku? Hvorfor er det viktig å ha fokus på kostnadene knytta til oppdrett av kviger i en melkebesetning? Disse, og mange flere temaer blir belyst i denne episoden.


Fra en til fire mager, den viktigste delen av kua sitt liv

I episode 39 får vi høre historien til Revuro Samdrift, som slet med helsa på kalvene sine, og som etter tydelig og ufiltrert rådgiving, fikk snudd trenden og i dag ser resultatene av systematisk og godt kalvestell.


Melkekvalitet

Hvordan påvirker fjøsmiljøet melkekvaliteten og hvilke faktorer rundt roboten bidrar til god melkekvalitet? Vi har med oss Birgit Holan (fagrådgiver mjølkekvalitet, Tine) og Odd Åge Skage (servicesjef Lely, Midt-Norge). Her får du gode tips til rutiner og driftsledelse av fjøset og robotmelkesystemet som bidrar til best mulig melkekvalitet.

Dagens vert er Kjetil Olsen, Produktleder Fjøssystemer Gruppen.


Før Dyrsku’n

Rett før Dysku’n 2023 tok messegeneral Harald Bore fra Fjøssystemer Sør en kort pust i bakken for å fortelle hva du kan få se på Fjøssystemer-standen i Seljord. Ingen grunn til å sitte hjemme, dette blir gøy!

Vert for denne episoden er Kjetil Olsen, Produktleder Fjøssystemer Gruppen.


Grising

Vi følger svineprodusent og veterinær Nils Terkelsen inn i fødeavdelingen og blir med på grising!

Han forteller om rutinene i sin besetning når det er grising, og hvordan mannskapet på gården fordeler arbeidsoppgavene. Er du nysgjerrig på hva kullutjevning er, hvorfor spedgrisen får jern rett etter fødsel og hvorfor hangrisene blir kastrert, hør denne episoden!

Vert for denne episoden er Kjetil Olsen, Produktleder Fjøssystemer Gruppen.


Fordelene med plansilo

I dagens episode av Fjøssystemer sin podcast har vi plansilo som tema. Med oss i studioet har vi Andrè Stenumgård (konsernsjef i Fjøssystemer Gruppen), Jan Erik Glåmen (plansiloekspert) og Espen Myhre (Steinar Myhre AS).

Vi diskuterer fordeler med plansilo, hvilke agronomiske og tekniske vurderinger som legges til grunn når man vurderer overgang til plansilo. Og ikke minst, hva kreves av den som monterer og støper fundament og gulv i en plansilo?

Dagens vert er Kjetil Olsen, Produktleder i Fjøssystemer Gruppen.


Fra fjellbeite til innsett om høsten

I episode 34 har vi med oss Åshild Øritsland Våge, veterinær og sauebonde i Sveio og Kjetil Lien, sauebonde i Øyer og fagsjef Smart Fôring i Fjøssystemer. Vi får høre om drifta på gården til Åshild, som ikke er helt lik drifta på sauegårder ellers i landet. Beitedrift i Hardangervidda nasjonalpark, samdrift på sau, og ulike strategier for utvalg av avlsdyr om høsten er noen av temaene vi kommer innom.

Vert for episoden er Produktleder i Fjøssystemer, Kjetil Olsen.


Før Agrisjå 2023

I forkant av Agrisjå 2023 tok Arnt Ulkestad seg tid til fortelle om hva vi kan forvente oss på Fjøssystemer-standen. Han letter også litt på sløret rundt nyheter og spennede produkter! Ved siden av å være vår messe-general, er han daglig leder i Fjøssystemer Midt-Norge.

Programvert er Kjetil Olsen, Produktleder i Fjøssystemer Gruppen.


Hva er en fôrskanner?

I episode 32 forteller Kjetil Lien (Fagsjef Smart Fôring) og Erik Stenumgaard (Servicesjef) om utviklingen av Fjøssystemers fôrskanner. Hva er en fôrscanner? Hvordan virker den? I hvilke fjøs kan man ha nytte av en fôrscanner? Og ikke minst, er det lønnsomt å investere i en fôrskanner? Disse, og flere andre spørsmål blir besvart i denne podkasten fra Fjøssystemer.

Programvert er Kjetil Olsen, Produktleder i Fjøssystemer Gruppen.


Oppstartsrådgiving Lely melkerobot

Når man kjøper melkerobot fra Fjøssystemer følger det med oppstartsrådgivning fra Tine. Vi har besøk av Anja Våg Skjold fra Tine, som er fagleder fôring og jobber også som fôrings- og oppstartsrådgiver. Anja tar oss med de første månedene med melkerobot på gården og vi kommer også innom styringsverktøyet Lely Horizon. Etter den obligatoriske perioden tilbyr også Tine skreddersydd rådgivning for de som ønsker å spisse og optimalisere besetningen ytterligere.

Programvert er Kjetil Olsen, Produktleder i Fjøssystemer Gruppen.


Kan vask av grisehus robotiseres?

Svaret er ja, og i episode 30 besøker vi Envirologic som har utviklet og produserer Evo Cleaner vaskerobot.

Bli bedre kjent med vaskeroboten og folkene bak produktet, og hør hvordan Fjøssystemer sikrer at kunden får utnyttet investeringen på best mulige måte! Med oss i studioet er Elin Ringborg fra Envirologic og Bjørn Åge Fjeset, leder for Team Gris i Fjøssystemer.

Programvert er Kjetil Olsen, Produktleder i Fjøssystemer Gruppen.


Purkefôring – purka i rett hold

Svineprodusent Nils Terkelsen har forstått at det er lurt å ha purkene i rett hold før de griser. Derfor har vi invitert fagrådgiver Jenny Kristine Runningen fra Vestfoldmøllene til å fortelle oss hvorfor det er så viktig å vite purkas ryggspekk.

Det viser seg at riktig mengde spekk inn mot grising gjør at purka yter maksimalt. Er purka for tynn eller tykk, så vil ikke melkeproduksjonen bli optimal. Det er også mye penger å spare på å bruke riktig fôr til enhver tid, så det å følge rådene til Jenny kan gi store utslag på bunnlinja.

Programvert er Kjetil Olsen, Produktleder i Fjøssystemer Gruppen.


Varmestress på storfe

I episode 28 diskuterer vi ulike tiltak vi må foreta for å sikre at produksjonen ikke faller. Dette er spesielt viktig for melkeproduksjon! 

Fôringsrådgiver Søren Lund gir oss mange gode tips om ulike grep vi bør ta. Vi kommer innom fire punkter: Luft, vann, fôring og beredskapsplan. 

Programvert er Kjetil Olsen, Produktleder i Fjøssystemer Gruppen. 


Grisens erotiske liv

Episode 27: Bli med på et dypdykk i brunst og bedekning. En svært viktig del av svineproduksjon er å lykkes med reproduksjonen i besetningen. Hør hvordan Nils legger til rette for gode resultater i sin besetning, og hva som er avgjørende faktorer i denne delen av grisens syklus. Hva er en råne og hva menes med stårefleks? Lytt og bli pirret av dagens tema!

Programvert er Kjetil Olsen, Produktleder i Fjøssystemer Gruppen.


Tørke, del 2: Halm – Fôr eller strø?

Episode 26: Vi har tatt en prat med Erling Gresseth, ammekubonde og styreleder i TYR. Han har lang erfaring som ammekuprodusent, og har klare meninger om hva halm skal brukes til. Anders Bergum (fagansvarlig Kjøttfe i Fjøssystemer) kommer med gode tips til hva man skal vektlegge i planlegging av fjøs til ammeku.

Dagens vert er Kjetil Olsen, produktleder i Fjøssystemer Gruppen.


Tørke, del 1: Når avlinga slår feil

Episode 25: Vi har tatt en prat med Einar Kiserud, økologisk melkeprodusent fra Spydeberg i Østfold. Her driver han melk- og storfekjøttproduksjon, med ei melkekvote på ca 420 tonn. Han opplevde tørkeåret 2018, og deler i denne episoden sine erfaringer om hvordan man håndterer en situasjon der avlingene slår feil. Hva kan man gjøre, hvordan kan man forberede seg, og hva er viktig å tenke på når man ikke får berget nok grovfôr?

Kjetil Lien og Søren Lund fra Fjøssystemer bidrar til en god faglig diskusjon om fôrplanlegging, fordelene ved å ha en mikser, og ikke minst det å skaffe seg oversikt over fôrlageret og kvalitet på grovfôret.

Programvert er Kjetil Olsen, Produktleder i Fjøssystemer Gruppen.


Skredderbygde fjøs

Episode 24: Går du med planer om å bygge ny driftsbygning? Kufjøs eller kanskje grisehus? Eller renovere en eldre bygning? Vi tar en prat med André Stenumgård, konsernsjef i Fjøssystemer Gruppen, Espen Myhre fra Steinar Myhre AS og Andreas Stø, daglig leder i Fjøssystemer Bygg. Til sammen representerer disse landbrukets kanskje største kapasitet på bygging og renovering av driftsbygninger, og det er et kunststykke i seg selv å samle disse rundt samme bord i travle tider med høy aktivitet ute på byggeplassene rundt om i landet! Hør hva de tenker om bygging i landbruket, byggemetoder og rask byggetid, og ikke minst hva Fjøssystemer Gruppen kan tilby den norske bonden som går med planer om å investere i fornying av driftsbygninger på gården sin!

Programvert er Kjetil Olsen, Produktleder i Fjøssystemer Gruppen.


Avvenning av smågris

I episode 23 blir vi med veterinær og svineprodusent Nils Terkelsen i forberedelsene rundt avvenning av smågris. Hvilke utfordringer kan man møte på i denne fasen av grisens liv? Nils avslører også at han har satt en ny rekord!

Programvert er Kjetil Olsen, Produktleder i Fjøssystemer Gruppen.


Belysning til storfe

I episode 22 tar vi en prat med Emma Ternman, førsteamanuensis ved Nord universitet , som har en doktorgradsavhandling om søvn hos melkekyr. Hun kan svært mye om lys, belysning, lysnivåer og hvordan det påvirker melkekua. Riktig mengde og type lys i fjøset har stor betydning for husdyras produktivitet, særlig når det kommer til reproduksjon og melkeproduksjon.

Programvert er Kjetil Olsen, Produktleder i Fjøssystemer Gruppen.


Svineproduksjon og grisens syklus fra A til Å

I episode 21 blir vi kjent med Nils Terkelsen, svineprodusent og veterinær fra det blide sørlandet. Gjennom flere episoder skal vi ta for oss alle deler av svineproduksjonen hos Nils, med dypdykk i grisens syklus. Han deler sin erfaring med lytterne og har mange spennende betraktinger om moderne norsk svineproduksjon. I denne episodenm forteller Nils om sin bakgrunn, gården og sin fasinasjon for svineproduksjon. 

Programvert er Kjetil Olsen, Produktleder i Fjøssystemer Gruppen.


Svineproduksjon hos Brede Bacon

Episode 20: Hør Anette og Geir Brede, engasjerte «pigfluencere» fra Snåsa, fortelle om sin svineproduksjon, målsettinger og utfordringer i den daglige drifta, fremtidsplaner, energiløsninger, og tanker om forbrukernes syn på moderne svineproduksjon der dyrevelferd er i fokus.

Følg Brede Bacon på Instagram og Facebook!

Fra Fjøssystemer stiller Kjetil Olsen (produktleder) og Bjørn Åge Fjeset (fagleder gris).


Høns- og eggproduksjon

Episode 19: Hva betyr «aviar», «frilandshøns» og «økologisk eggproduksjon»? Og hva menes med at eggproduksjonen i Norge er «konsesjonsbelagt»? Dagens tema er høns- og eggproduksjon der vi blant annet får historien om eggproduksjon i Norge frem til i dag, samt status på dagens situasjon. Og ikke minst, hvordan lærer man ei høne til å legge egg på et bestemt sted?

Dagens vert er Kjetil Olsen (produktleder i Fjøssystemer) og med seg har han Tommy Lystad (fagsjef Fjørfe i Fjøssystemer) og Håvard Dehlie (eggprodusent, leder Innlandet Fjørfelag, rådgiver og selger fjørfe i Fjøssystemer).

Programvert er Kjetil Olsen, Produktleder i Fjøssystemer Gruppen.


Investering i landbruket

Episode 18: Det går ikke an å investere seg ut av dårlig eller krevende økonomi! Hør hva våre spennende gjester fra SR-Bank tenker omkring investeringer og økonomi i landbruket i episode 18. Sammen med Kjetil Olsen (produktleder i Fjøssystemer) hører du Peder Skåre (leder for Landbruksteamet i SR-Bank) og Morten Malmin (banksjef Landbruk i SR-Bank ).

Programvert er Kjetil Olsen, Produktleder i Fjøssystemer Gruppen.


Kyllingproduksjon hos Vang Visningsfjøs

I episode 17 forteller Rune Vang fra Inderøy om hverdagen som kyllingprodusent. I 2021 bygde familien Vang driftsbygning nr to, Vang Visningsfjøs, som er fullspekket med moderne utstyr for optimal produksjon, dyrevelferd og miljøvennlig energiløsninger. Dette fjøset er åpent for alle som har lyst til å komme innom og se. Kyllingene fra Rune finner du foredlet i kjøledisken hos REMA1000 som «Solvinge». Fra Fjøssystemer stiller Kjetil Olsen (Produktleder) og Tommy Lystad (fagleder fjørfe).

Programvert er Kjetil Olsen, Produktleder i Fjøssystemer Gruppen.


Vi tar pulsen på Revuro Samdrift før våronna

Episode 16: Melkeprodusent Johannes Hjelmeland forteller om hvordan Revuro Samdrift forbereder seg til ei travel våronn, status på gården mars 2023, forberedelser før utkjøring av husdyrgjødsla og disponering av grovfôrlageret gjennom vinteren. Han har også tips for å senke kostnader, samt et par andre godbiter!

Fra Fjøssystemer Gruppen stiller Kjetil Olsen (Produktleder) og Kjetil Lien (Fagansvarlig Smart Fôring).


Rett kraftfôrbruk i mjølkeproduksjon, Del 2

Episode 15: Vi ser nærmere på proteindekning gjennom laktasjonen. Vi diskuterer også viktigheten av å følge med på drøvtygging og laktasjonskurver på besetningsnivå og enkeltkyr. I studio er Harald Volden (Tine, NMBU og Mimiro), Søren Lund og Kjetil Lien, begge fra Fjøssystemer Gruppen.


Rett kraftfôrbruk i mjølkeproduksjon, Del 1

Episode 14: Vi setter søkelyset på rett kraftfôrbruk i forhold til grovfôrkvalitet i mjølkeproduksjon. Skal du utnytte grovfôrkvaliteten din best mulig, må kraftfôrmengden tilpasses den aktuelle grovfôrkvaliteten. Unødvendig høyt kraftfôrforbruk vil redusere grovfôropptaket, og i de fleste tilfeller kostnaden per liter melk og ikke minst redusere sjølforsyningsgraden på din gård.

I studio er Harald Volden (Tine, NMBU og Mimiro), Søren Lund og Kjetil Lien (begge Fjøssystemer Gruppen).


Jubileum!

Episode 13: Fjøssystemer feirer 40 år! Vi har invitert Åge Stenumgård, Fåvang-mannen som startet det som skulle bli eventyret Fjøssystemer og Lasse Gravås (professor Norges Landbrukshøgskole, nå NMBU). Hør historier fra to markante skikkelser fra norsk landbruk!

Programvert er Kjetil Olsen, Produktleder i Fjøssystemer Gruppen.


Grovfôr

Episode 12: Det er helt avgjørende å lykkes på jodet skal det bli en effektiv og økonomisk produksjon i fjøset. I denne podkasten belyser vi temaet grovfôrkvalitet med fokus på grovfôrdyrkinga på jordet og utnyttelsen i fjøset. For å diskutere temaet har vi fått med mjølkeprodusent Lars Lundem, Harald Volden (Tine, NMBU og Mimiro), Søren Lund og Kjetil Lien fra Fjøssystemer Gruppen.


Fruktbarhet og brunst hos ammeku

Episode 11: I denne episoden diskuterer vi hvordan vi kan lykkes med å få ammekua vår drektig. De som er med: ammeku-produsent Ingvald Nymoen, veterinær Tor Formo, Kjetil Lien (Fagsjef Smart Fôring) og og ammeku-produsent Anders Bergum (Fagansvarlig storfe).


Kopplam

Episode 10 er om kopplam. Vi har fått med oss saueprodusent Marianne Aas, veterinær Annie Haavemoen, Fagsjef Smart fôring og saueprodusent, Kjetil Lien og Fagsjef småfe og saueprodusent, Knut Evensen. Her er det mange gode tips!

Programvert er Kjetil Lien, Fagsjef Smart Fôring i Fjøssystemer Gruppen.


Tida etter lamming

Saubøndene Pål Egil Rønn, Knut Evensen, Kjetil Lien og veterinær Tor Formo diskuterer viktige gjøremål og fokusområder under og etter lamming. Det er den mest intensive perioden i saueproduksjonen. En god plan og gjennomføring i denne perioden er helt avgjørende for høstens sluttresultat.

Spørsmål, innspill eller idéer:


Korrosjon i landbruket

Episode 8: Vi belyser utfordringen med korrosjon i landbruket. Erik Stenumgaard (servicesjef Fjøssystemer Gruppen), Eirik Selvik (Selvik Elektro og leder i NK 64) og Daniel Blücher (Dr. i korrosjonslære ved SINTEF) deler tanker og kunnskap. Her er det mye nyttig informasjon!

Midt i kalvinga

Kalving er en naturlig prosess, men det er viktig for bonden å være godt forberedt for å sikre en trygg og vellykket fødsel for både ku og kalv. Vi går gjennom nødvendige forberedelser, helse, velferd og kalveoppdrett. I studio har vi besøk av ammeku-produsent Ingvald Nymoen og veterinær Tor Formo.

Dagens vert er Anders Bergum, fagansvarlig Storfe og ammeku-produsent.

✉ Spørsmål, innspill eller idéer:


Planlegging av fjøs

Episode 6: Kjetil Olsen (Produktleder i Fjøssystemer Gruppen) og Bengt Egil Elve (rådgiver storfe i Nortura) diskuterer planlegging av fjøs.

Tida før lamming

Saubøndene Pål Egil Rønn og Kjetil Lien (fagansvarlig Smart Fôring, Fjøssystemer Gruppen), samt veterinær Tor Formo besøker Fjøssystemer studioet. Dagens tema favner bredt og Knut Evensen, som også er saubonde, er dagens vert.


Smart fôring, del 4

Episode 4: Harald Volden (Tine, NMBU og Mimiro), Heidi Josten Skrede (Tine) og Kjetil Lien (fagansvarlig Smart Fôring, Fjøssystemer Gruppen) tar et dypdykk om overgangsfôring.


Smart fôring, del 3

Episode 3: Fokus på fôreffektivitet med Kjetil Lien og Harald Volden (Tine, NMBU og Mimiro).


Smart fôring, del 2

Episode 2: Fokus på fôreffektivitet med Kjetil Lien og Harald Volden (Tine, NMBU og Mimiro).


Smart fôring, del 1

Episode 1: Fokus på fôreffektivitet med Kjetil Lien og Harald Volden (Tine, NMBU og Mimiro).

    Kontakt oss

    Benytt skjemaet for å gjøre en henvendelse relatert til denne siden, så blir du kontaktet innen kort tid. Klikk her for å se oversikt over kontaktpersoner