Lytt til faglig påfyll i vår podkast!

Våre egne fagfolk og gjester i studio deler erfaringer og gode råd.

Melkekvalitet

Hvordan påvirker fjøsmiljøet melkekvaliteten og hvilke faktorer rundt roboten bidrar til god melkekvalitet? Vi har med oss Birgit Holan (fagrådgiver mjølkekvalitet, Tine) og Odd Åge Skage (servicesjef Lely, Midt-Norge). Her får du gode tips til rutiner og driftsledelse av fjøset og robotmelkesystemet som bidrar til best mulig melkekvalitet.

Dagens vert er Kjetil Olsen, Produktleder Fjøssystemer Gruppen.


Før Dyrsku’n

Rett før Dysku’n 2023 tok messegeneral Harald Bore fra Fjøssystemer Sør en kort pust i bakken for å fortelle hva du kan få se på Fjøssystemer-standen i Seljord. Ingen grunn til å sitte hjemme, dette blir gøy!

Vert for denne episoden er Kjetil Olsen, Produktleder Fjøssystemer Gruppen.


Grising

Vi følger svineprodusent og veterinær Nils Terkelsen inn i fødeavdelingen og blir med på grising!

Han forteller om rutinene i sin besetning når det er grising, og hvordan mannskapet på gården fordeler arbeidsoppgavene. Er du nysgjerrig på hva kullutjevning er, hvorfor spedgrisen får jern rett etter fødsel og hvorfor hangrisene blir kastrert, hør denne episoden!

Vert for denne episoden er Kjetil Olsen, Produktleder Fjøssystemer Gruppen.


Fordelene med plansilo

I dagens episode av Fjøssystemer sin podcast har vi plansilo som tema. Med oss i studioet har vi Andrè Stenumgård (konsernsjef i Fjøssystemer Gruppen), Jan Erik Glåmen (plansiloekspert) og Espen Myhre (Steinar Myhre AS).

Vi diskuterer fordeler med plansilo, hvilke agronomiske og tekniske vurderinger som legges til grunn når man vurderer overgang til plansilo. Og ikke minst, hva kreves av den som monterer og støper fundament og gulv i en plansilo?

Dagens vert er Kjetil Olsen, Produktleder i Fjøssystemer Gruppen.


Fra fjellbeite til innsett om høsten

I episode 34 har vi med oss Åshild Øritsland Våge, veterinær og sauebonde i Sveio og Kjetil Lien, sauebonde i Øyer og fagsjef Smart Fôring i Fjøssystemer. Vi får høre om drifta på gården til Åshild, som ikke er helt lik drifta på sauegårder ellers i landet. Beitedrift i Hardangervidda nasjonalpark, samdrift på sau, og ulike strategier for utvalg av avlsdyr om høsten er noen av temaene vi kommer innom.

Vert for episoden er Produktleder i Fjøssystemer, Kjetil Olsen.


Før Agrisjå 2023

I forkant av Agrisjå 2023 tok Arnt Ulkestad seg tid til fortelle om hva vi kan forvente oss på Fjøssystemer-standen. Han letter også litt på sløret rundt nyheter og spennede produkter! Ved siden av å være vår messe-general, er han daglig leder i Fjøssystemer Midt-Norge.

Programvert er Kjetil Olsen, Produktleder i Fjøssystemer Gruppen.


Hva er en fôrskanner?

I episode 32 forteller Kjetil Lien (Fagsjef Smart Fôring) og Erik Stenumgaard (Servicesjef) om utviklingen av Fjøssystemers fôrskanner. Hva er en fôrscanner? Hvordan virker den? I hvilke fjøs kan man ha nytte av en fôrscanner? Og ikke minst, er det lønnsomt å investere i en fôrskanner? Disse, og flere andre spørsmål blir besvart i denne podkasten fra Fjøssystemer.

Programvert er Kjetil Olsen, Produktleder i Fjøssystemer Gruppen.


Oppstartsrådgiving Lely melkerobot

Når man kjøper melkerobot fra Fjøssystemer følger det med oppstartsrådgivning fra Tine. Vi har besøk av Anja Våg Skjold fra Tine, som er fagleder fôring og jobber også som fôrings- og oppstartsrådgiver. Anja tar oss med de første månedene med melkerobot på gården og vi kommer også innom styringsverktøyet Lely Horizon. Etter den obligatoriske perioden tilbyr også Tine skreddersydd rådgivning for de som ønsker å spisse og optimalisere besetningen ytterligere.

Programvert er Kjetil Olsen, Produktleder i Fjøssystemer Gruppen.


Kan vask av grisehus robotiseres?

Svaret er ja, og i episode 30 besøker vi Envirologic som har utviklet og produserer Evo Cleaner vaskerobot.

Bli bedre kjent med vaskeroboten og folkene bak produktet, og hør hvordan Fjøssystemer sikrer at kunden får utnyttet investeringen på best mulige måte! Med oss i studioet er Elin Ringborg fra Envirologic og Bjørn Åge Fjeset, leder for Team Gris i Fjøssystemer.

Programvert er Kjetil Olsen, Produktleder i Fjøssystemer Gruppen.


Purkefôring – purka i rett hold

Svineprodusent Nils Terkelsen har forstått at det er lurt å ha purkene i rett hold før de griser. Derfor har vi invitert fagrådgiver Jenny Kristine Runningen fra Vestfoldmøllene til å fortelle oss hvorfor det er så viktig å vite purkas ryggspekk.

Det viser seg at riktig mengde spekk inn mot grising gjør at purka yter maksimalt. Er purka for tynn eller tykk, så vil ikke melkeproduksjonen bli optimal. Det er også mye penger å spare på å bruke riktig fôr til enhver tid, så det å følge rådene til Jenny kan gi store utslag på bunnlinja.

Programvert er Kjetil Olsen, Produktleder i Fjøssystemer Gruppen.


Varmestress på storfe

I episode 28 diskuterer vi ulike tiltak vi må foreta for å sikre at produksjonen ikke faller. Dette er spesielt viktig for melkeproduksjon! 

Fôringsrådgiver Søren Lund gir oss mange gode tips om ulike grep vi bør ta. Vi kommer innom fire punkter: Luft, vann, fôring og beredskapsplan. 

Programvert er Kjetil Olsen, Produktleder i Fjøssystemer Gruppen. 


Grisens erotiske liv

Episode 27: Bli med på et dypdykk i brunst og bedekning. En svært viktig del av svineproduksjon er å lykkes med reproduksjonen i besetningen. Hør hvordan Nils legger til rette for gode resultater i sin besetning, og hva som er avgjørende faktorer i denne delen av grisens syklus. Hva er en råne og hva menes med stårefleks? Lytt og bli pirret av dagens tema!

Programvert er Kjetil Olsen, Produktleder i Fjøssystemer Gruppen.


Tørke, del 2: Halm – Fôr eller strø?

Episode 26: Vi har tatt en prat med Erling Gresseth, ammekubonde og styreleder i TYR. Han har lang erfaring som ammekuprodusent, og har klare meninger om hva halm skal brukes til. Anders Bergum (fagansvarlig Kjøttfe i Fjøssystemer) kommer med gode tips til hva man skal vektlegge i planlegging av fjøs til ammeku.

Dagens vert er Kjetil Olsen, produktleder i Fjøssystemer Gruppen.


Tørke, del 1: Når avlinga slår feil

Episode 25: Vi har tatt en prat med Einar Kiserud, økologisk melkeprodusent fra Spydeberg i Østfold. Her driver han melk- og storfekjøttproduksjon, med ei melkekvote på ca 420 tonn. Han opplevde tørkeåret 2018, og deler i denne episoden sine erfaringer om hvordan man håndterer en situasjon der avlingene slår feil. Hva kan man gjøre, hvordan kan man forberede seg, og hva er viktig å tenke på når man ikke får berget nok grovfôr?

Kjetil Lien og Søren Lund fra Fjøssystemer bidrar til en god faglig diskusjon om fôrplanlegging, fordelene ved å ha en mikser, og ikke minst det å skaffe seg oversikt over fôrlageret og kvalitet på grovfôret.

Programvert er Kjetil Olsen, Produktleder i Fjøssystemer Gruppen.


Skredderbygde fjøs

Episode 24: Går du med planer om å bygge ny driftsbygning? Kufjøs eller kanskje grisehus? Eller renovere en eldre bygning? Vi tar en prat med André Stenumgård, konsernsjef i Fjøssystemer Gruppen, Espen Myhre fra Steinar Myhre AS og Andreas Stø, daglig leder i Fjøssystemer Bygg. Til sammen representerer disse landbrukets kanskje største kapasitet på bygging og renovering av driftsbygninger, og det er et kunststykke i seg selv å samle disse rundt samme bord i travle tider med høy aktivitet ute på byggeplassene rundt om i landet! Hør hva de tenker om bygging i landbruket, byggemetoder og rask byggetid, og ikke minst hva Fjøssystemer Gruppen kan tilby den norske bonden som går med planer om å investere i fornying av driftsbygninger på gården sin!

Programvert er Kjetil Olsen, Produktleder i Fjøssystemer Gruppen.


Avvenning av smågris

I episode 23 blir vi med veterinær og svineprodusent Nils Terkelsen i forberedelsene rundt avvenning av smågris. Hvilke utfordringer kan man møte på i denne fasen av grisens liv? Nils avslører også at han har satt en ny rekord!

Programvert er Kjetil Olsen, Produktleder i Fjøssystemer Gruppen.


Belysning til storfe

I episode 22 tar vi en prat med Emma Ternman, førsteamanuensis ved Nord universitet , som har en doktorgradsavhandling om søvn hos melkekyr. Hun kan svært mye om lys, belysning, lysnivåer og hvordan det påvirker melkekua. Riktig mengde og type lys i fjøset har stor betydning for husdyras produktivitet, særlig når det kommer til reproduksjon og melkeproduksjon.

Programvert er Kjetil Olsen, Produktleder i Fjøssystemer Gruppen.


Svineproduksjon og grisens syklus fra A til Å

I episode 21 blir vi kjent med Nils Terkelsen, svineprodusent og veterinær fra det blide sørlandet. Gjennom flere episoder skal vi ta for oss alle deler av svineproduksjonen hos Nils, med dypdykk i grisens syklus. Han deler sin erfaring med lytterne og har mange spennende betraktinger om moderne norsk svineproduksjon. I denne episodenm forteller Nils om sin bakgrunn, gården og sin fasinasjon for svineproduksjon. 

Programvert er Kjetil Olsen, Produktleder i Fjøssystemer Gruppen.


Svineproduksjon hos Brede Bacon

Episode 20: Hør Anette og Geir Brede, engasjerte «pigfluencere» fra Snåsa, fortelle om sin svineproduksjon, målsettinger og utfordringer i den daglige drifta, fremtidsplaner, energiløsninger, og tanker om forbrukernes syn på moderne svineproduksjon der dyrevelferd er i fokus.

Følg Brede Bacon på Instagram og Facebook!

Fra Fjøssystemer stiller Kjetil Olsen (produktleder) og Bjørn Åge Fjeset (fagleder gris).


Høns- og eggproduksjon

Episode 19: Hva betyr «aviar», «frilandshøns» og «økologisk eggproduksjon»? Og hva menes med at eggproduksjonen i Norge er «konsesjonsbelagt»? Dagens tema er høns- og eggproduksjon der vi blant annet får historien om eggproduksjon i Norge frem til i dag, samt status på dagens situasjon. Og ikke minst, hvordan lærer man ei høne til å legge egg på et bestemt sted?

Dagens vert er Kjetil Olsen (produktleder i Fjøssystemer) og med seg har han Tommy Lystad (fagsjef Fjørfe i Fjøssystemer) og Håvard Dehlie (eggprodusent, leder Innlandet Fjørfelag, rådgiver og selger fjørfe i Fjøssystemer).

Programvert er Kjetil Olsen, Produktleder i Fjøssystemer Gruppen.


Investering i landbruket

Episode 18: Det går ikke an å investere seg ut av dårlig eller krevende økonomi! Hør hva våre spennende gjester fra SR-Bank tenker omkring investeringer og økonomi i landbruket i episode 18. Sammen med Kjetil Olsen (produktleder i Fjøssystemer) hører du Peder Skåre (leder for Landbruksteamet i SR-Bank) og Morten Malmin (banksjef Landbruk i SR-Bank ).

Programvert er Kjetil Olsen, Produktleder i Fjøssystemer Gruppen.


Kyllingproduksjon hos Vang Visningsfjøs

I episode 17 forteller Rune Vang fra Inderøy om hverdagen som kyllingprodusent. I 2021 bygde familien Vang driftsbygning nr to, Vang Visningsfjøs, som er fullspekket med moderne utstyr for optimal produksjon, dyrevelferd og miljøvennlig energiløsninger. Dette fjøset er åpent for alle som har lyst til å komme innom og se. Kyllingene fra Rune finner du foredlet i kjøledisken hos REMA1000 som «Solvinge». Fra Fjøssystemer stiller Kjetil Olsen (Produktleder) og Tommy Lystad (fagleder fjørfe).

Programvert er Kjetil Olsen, Produktleder i Fjøssystemer Gruppen.


Vi tar pulsen på Revuro Samdrift før våronna

Episode 16: Melkeprodusent Johannes Hjelmeland forteller om hvordan Revuro Samdrift forbereder seg til ei travel våronn, status på gården mars 2023, forberedelser før utkjøring av husdyrgjødsla og disponering av grovfôrlageret gjennom vinteren. Han har også tips for å senke kostnader, samt et par andre godbiter!

Fra Fjøssystemer Gruppen stiller Kjetil Olsen (Produktleder) og Kjetil Lien (Fagansvarlig Smart Fôring).


Rett kraftfôrbruk i mjølkeproduksjon, Del 2

Episode 15: Vi ser nærmere på proteindekning gjennom laktasjonen. Vi diskuterer også viktigheten av å følge med på drøvtygging og laktasjonskurver på besetningsnivå og enkeltkyr. I studio er Harald Volden (Tine, NMBU og Mimiro), Søren Lund og Kjetil Lien, begge fra Fjøssystemer Gruppen.


Rett kraftfôrbruk i mjølkeproduksjon, Del 1

Episode 14: Vi setter søkelyset på rett kraftfôrbruk i forhold til grovfôrkvalitet i mjølkeproduksjon. Skal du utnytte grovfôrkvaliteten din best mulig, må kraftfôrmengden tilpasses den aktuelle grovfôrkvaliteten. Unødvendig høyt kraftfôrforbruk vil redusere grovfôropptaket, og i de fleste tilfeller kostnaden per liter melk og ikke minst redusere sjølforsyningsgraden på din gård.

I studio er Harald Volden (Tine, NMBU og Mimiro), Søren Lund og Kjetil Lien (begge Fjøssystemer Gruppen).


Jubileum!

Episode 13: Åge Stenumgård, Fåvang-mannen som startet det som skulle bli eventyret Fjøssystemer, har tatt en prat med Kjetil Olsen og Lasse Gravås (professor Norges Landbrukshøgskole, nå NMBU). Anledningen er at Fjøssystemer feirer 40 år. Hør historie og samtale mellom markante skikkelser fra norsk landbruk.

Programvert er Kjetil Olsen, Produktleder i Fjøssystemer Gruppen.


Grovfôr

Episode 12: Det er helt avgjørende å lykkes på jodet skal det bli en effektiv og økonomisk produksjon i fjøset. I denne podkasten belyser vi temaet grovfôrkvalitet med fokus på grovfôrdyrkinga på jordet og utnyttelsen i fjøset. For å diskutere temaet har vi fått med mjølkeprodusent Lars Lundem, Harald Volden (Tine, NMBU og Mimiro), Søren Lund og Kjetil Lien fra Fjøssystemer Gruppen.


Fruktbarhet og brunst hos ammeku

Episode 11: I denne episoden diskuterer vi hvordan vi kan lykkes med å få ammekua vår drektig. De som er med: ammeku-produsent Ingvald Nymoen, veterinær Tor Formo, Kjetil Lien (Fagsjef Smart Fôring) og og ammeku-produsent Anders Bergum (Fagansvarlig storfe).


Kopplam

Episode 10 er om kopplam. Vi har fått med oss saueprodusent Marianne Aas, veterinær Annie Haavemoen, Fagsjef Smart fôring og saueprodusent, Kjetil Lien og Fagsjef småfe og saueprodusent, Knut Evensen. Her er det mange gode tips!

Programvert er Kjetil Lien, Fagsjef Smart Fôring i Fjøssystemer Gruppen.


Tida etter lamming

I episode 9 diskuterer vi viktige gjøremål og fokusområder i og etter lamming. Det er den mest intensive perioden i saueproduksjonen. En god plan og gjennomføring i denne perioden er helt avgjørende for høstens sluttresultat.

Programvert er Kjetil Lien, Fagsjef Smart Fôring i Fjøssystemer Gruppen.


Korrosjon i landbruket

Episode 8: Vi belyser utfordringen med korrosjon i landbruket. I tillegg til Erik Stenumgaard (servicesjef Fjøssystemer Gruppen) deltar Eirik Selvik (Selvik Elektro og leder i NK 64), samt Daniel Blücher (Dr. i korrosjonslære ved SINTEF).

Her er det mye nyttig informasjon!


Midt i kalvinga

I episoden 7 er tema kalving. Her får du mange nyttige råd og tips fra ammeku-produsent Ingvald Nymoen, veterinær Tor Formo og fagansvarlig storfe og ammeku-produsent Anders Bergum.


Planlegging av fjøs

I episode 6 diskuterer Kjetil Olsen (Produktleder i Fjøssystemer Gruppen) og Bengt Egil Elve (Nortura) planlegging av fjøs.


Tida før lamming

Episode 5: Saubøndene Pål Egil Rønn og Kjetil Lien, samt veterinær Tor Formo besøker Fjøssystemer studioet. Dagens tema favner bredt og Knut Evensen, som også er saubonde, er dagens vert.


Smart fôring, del 4

Episode 4: Harald Volden (Tine, NMBU og Mimiro), Heidi Josten Skrede (Tine) og Kjetil Lien (fagansvarlig Smart Fôring, Fjøssystemer) tar et dypdykk om overgangsfôring.


Smart fôring, del 3

Episode 3: Fokus på fôreffektivitet med Kjetil Lien og Harald Volden (Tine, NMBU og Mimiro).


Smart fôring, del 2

Episode 2: Fokus på fôreffektivitet med Kjetil Lien og Harald Volden (Tine, NMBU og Mimiro).


Smart fôring, del 1

Episode 1: Fokus på fôreffektivitet med Kjetil Lien og Harald Volden (Tine, NMBU og Mimiro).

    Kontakt oss

    Benytt skjemaet for å gjøre en henvendelse relatert til denne siden, så blir du kontaktet innen kort tid. Klikk her for å se oversikt over kontaktpersoner


    https://www.fjossystemer.no/nyheter/fjossystemer-lanserer-na-sin-egen-podkast/