Gjødselhåndtering, ventilasjon og varmestress i grisehuset

Grisepodd: Sammen med svineprodusent Nils Terkelsen og Fagleder Gris i Fjøssystemer, Bjørn Åge Fjeset, dykker vi ned i problemstillingene rundt gjødselhåndtering og ventilasjon i grisehuset. Vi undersøker hvordan man kan minimere varmestress og hvorfor det er så viktig for dyrevelferd og produktivitet.

Nils deler sine erfaringer med å håndtere gjødsel i eldre grisefjøs med komplekse systemer. Tette rør og dårlig flyt, spesielt ved bruk av mye strø, er et kjent problem.Han forteller om sin positive erfaring med elektrisk pumpe for å røre opp gjødsel i lagertank og vurderer å investere i et separasjonsanlegg.

Luftomrøring

Et elektrisk slurryanlegg, sammenlignet med røranlegg på traktor, er en smart investering, ikke minst med tanke på dagens dieselpriser. Den homogene massen som et slikt anlegg gir, er også enklere å kjøre ut på våren. Les mer om luftomrøring.

Unngå å bli flueoppdretter

Vi diskuterer også flere tiltak for å dempe varmestress i fjøset og redusere flueplagen. Et godt inneklima krever et korrekt dimensjonert ventilasjonsanlegg. Nils stiller spørsmål ved om moderne, avanserte ventilasjonsanlegg blir utnyttet godt nok, inkludert hos ham selv. Vann i ulike former spiller også en viktig rolle i et temperert fjøs.

Denne grisepodden er fullpakket med nyttige tips fra tre ekte grise-nerder!

    Kontakt oss

    Benytt skjemaet for å gjøre en henvendelse relatert til denne siden, så blir du kontaktet innen kort tid. Klikk her for å se oversikt over kontaktpersoner