Smågrisproduksjon og SPF hos Brede Bacon – Del 1
SNÅSA: På idylliske Snåsa i Trøndelag har Geir og Annette Brede på gården Brede Bacon nettopp fullført en omfattende omlegging og etablering av et nytt, toppmoderne grisehus. Vi har tatt turen for å se på det nye anlegget – og for å møte de to nye, spente avløserne som nylig har fått prøve seg.
Annette og Geir Brede har tatt et stort steg for fremtiden. Etter en nødvendig sanering og omlegging til SPF (Spesifikk Patogenfri) gris, har de gått fra tradisjonell kombinertdrift til ren smågrisproduksjon og oppfôring. Det splitter nye grisehuset, bygget av Steinar Myhre AS og med all IMEK (innredning og mekanikk) levert av Fjøssystemer, står nå klart til innsats. Bjørn Åge Fjeset fra Fjøssystemer har vært en sentral rådgiver og selger gjennom hele prosessen, og hans ekspertise var avgjørende i planleggingen.
En ny epoke for Brede Bacon
– Vi har akkurat bygd om og lagt om til SPF, forteller en tydelig stolt Annette, stående i den moderne smågrisavdelingen. —Nå har vi fått inn purker for fire uker siden, og de går med grisunger som snart er klare til å avvennes. En slik omlegging medfører selvsagt mer arbeid, men med to nye avløsere på plass, ser ekteparet lyst på fremtiden.
– Det er veldig deilig å være i gang igjen! Åh, det er så nydelig. Det er ren terapi å gå i fjøset og få litt griselukt på hendene, sier Annette med et smil. Da de første purkene griset i det nye fjøset, var stemningen nesten som 17. mai og julaften på en gang for hele familien.

Ambisiøse mål og SPF-fokus
Brede Bacon driver nå med 7-ukers puljedrift, der 48 purker inngår i hver pulje. Med dette effektive systemet forventer de å ha mellom 140 og 150 årspurker, med et ambisiøst mål om å produsere mellom 4000 og 5000 smågris i året – kanskje til og med nærme seg 5000 om alt går etter planen. Disse smågrisene forlater gården etter ti uker og sendes videre i verdikjeden, hovedsakelig innenfor Trøndelag.
Annette, som også er rådgiver for Norsvin, understreker viktigheten av SPF-systemet. – SPF står for spesifikk patogenfri gris, forklarer hun. – Det betyr at vi er kvitt en del sykdommer. Da blir grisen enda friskere, vokser fortere og har det enda bedre. Dette bidrar til mindre ressursbruk, mindre arealbehov og dermed en betydelig klimagevinst. Kjetil Olsen, som fulgte oss rundt i fjøset, bekrefter at han ikke har sett én gris som ikke har det bra, et tydelig bevis på SPF-systemets suksess og fokus på dyrevelferd.
I neste episode vil vi følge Bjørn Åge og Geir inn i fødeavdelingen, der de skal dykke dypere ned i teknologien, sensorene og alt det spennende som finnes i et moderne grisehus. Følg med!