Ring 02634

podkast

Grising, Duroc og Hampshire

I en ny episode av Grisepodden møter programleder og grisenerd Kjetil Olsen, svineprodusent Nils Terkelsen. Nils er midt i grisingen og purkene føder «over en lav sko». Dagens prat handler om den rivende utviklingen grisenæringen i Norge har hatt. Hos Nils har det vært en formidabel økning på 50-60 prosent i antall avvendte per kull de siste 20 til 30 årene.

Nils rapporterte om en avventing på 15,6 griser i forrige pulje, et nesten-rekordresultat. Den nye TN70-purka er friskere, har enklere fødsler og er gode til å ta vare på grisungene sine, noe som gjør dem til en «drøm å jobbe med».

I tillegg til de daglige gjøremålene, eksperimenterer Nils med Hampshire-rasen på halvparten av grisene for å se om de er roligere og mer renslige enn Duroc-rasen. Dette spennende prosjektet kan potensielt redusere halebiting ytterligere.

Med tanke på de høye strømprisene Terkelsen opplever i Sør-Norge, trekker Olsen frem intelligente varmelamper. Disse regulerer seg selv etter temperaturen i smågrishjørnet, noe som effektiviserer energiforbruket og reduserer kostnadene. Les mer om de her.

Kjetil og Nils diskuterer også hvorfor vi bør spise norskprodusert svinekjøtt fremfor importer kjøtt. De trekker frem fire hovedårsaker:
1) Kastrering skjer med bedøvelse og smertelindring.
2) Halekupering (amputering av grisens hale) er forbudt.
3) Purkene går løst.
4) Generelt strengere krav til dyrevelferd.
I tillegg er et minimalt forbruk av antibiotika også et godt argument for å spise norsk svinekjøtt. Dette er trygghet som norske forbrukere kan ta med seg når de handler.

Norsvin Landrace TN70 purke
TN70 purka, ei fôreffektiv, rasktvoksende, selvgående og produktiv hybrid purke. Foto: Norsvin

    Kontakt oss

    Benytt skjemaet for å gjøre en henvendelse relatert til denne siden, så blir du kontaktet innen kort tid. Klikk her for å se oversikt over kontaktpersoner